Waarom zou je als startende manager Middenmanagement I en II doen?

“Of je nou beginnend bouwcoördinator bent, leraar met ambitie of adjunct-directeur, je weet niet precies wat er op je afkomt in je nieuwe rol. Tijdens de opleiding ontdek je wat er allemaal bij komt kijken. Je krijg inzicht in hoe het eraan toegaat in een team. Hoe geef je leiding en krijg je verschillende type mensen mee? Hoe ga je om met iemand die in de weerstand zit? Tijdens de opleiding leer je dat met behulp van voorbeelden en rollenspellen. Je analyseert hoe je team functioneert en hoe je verder kan professionaliseren. Maar ook praktisch, hoe je bijvoorbeeld effectief een vergadering leidt.”

Wat is naar jouw idee de kracht van de opleiding Management I en II ?

“Je kan meteen aan de slag met wat je leert. Je krijgt praktische opdrachten die goed uitvoerbaar zijn. Wat ik heel waardevol vind, is dat je leert reflecteren op je eigen handelen. Mensen zijn snel geneigd om te oordelen en aannames te doen in plaats van het gesprek te voeren. Als je een goed team wilt bouwen is het belangrijk om open te staan voor de mening van anderen en de juiste vragen te stellen. Het maakt groot verschil of je antwoordt met: ‘ja maar’, of met ‘ja en?’ In het eerste geval doe je de deur dicht. In het tweede geval komen mensen met suggesties. Dat soort dingen leer je tijdens het onderdeel ’teamleren’. Middenmanagement I en II is een mooie mix van theorie, opdrachten, intervisie, reflecteren en vooral doen. Dat is de kracht.”

“Iedereen leert met vallen en opstaan. Het helpt als je je ervaringen kunt delen.”
Frank Groot
Directeur IKC Sterrenschool de Ruimte (Almere) & Interimmanager Samensprong (Volendam)

Tijdens de praktijklessen deel je ervaringen met collega’s van andere scholen. Helpt dat?

“Absoluut. Ik denk dat je er veel van leert als je met collega’s van andere scholen zo’n opleiding doet. Je zult dan merken: het gras is echt niet groener bij de buren. Vaak loop je als beginnend manager tegen dezelfde dingen aan. Iedereen leert met vallen en opstaan. Het helpt als je je ervaringen kunt delen.”

Hoe zijn tot nu toe de reacties van de leraren die deze opleiding volgen?

“Ja, positief. Ze geven in grote lijnen terug wat ik hiervoor al vertelde. Ze leren veel en ze krijgen inzicht in hun eigen handelen. Afgaande op hun berichten is de opleiding is nog net zo actueel en waardevol als toen ik hem deed. Dat vind ik knap, dat je zo’n opleiding op hetzelfde hoge niveau weet te houden.”

Ben of word jij middenmanager in het onderwijs?

En wil je je kennis en vaardigheden versterken en verdiepen? Dan is de scholing Middenmanagement I en II iets voor jou. Zoek de gewenste opleiding in de Agenda en meld je direct aan. Of neem contact op met Ellen de Schiffart voor meer informatie.