Wat is dyscalculie?
Dyscalculie is een stoornis die gekenmerkt wordt door hardnekkige problemen met het leren en vlot en/of accuraat oproepen en/of toepassen van reken-/wiskundekennis (feiten/afspraken) (Ruijssenaars, Van Luit & Van Lieshout, 2006).
Wanneer komt een leerling in aanmerking voor onderzoek
Een kind komt in aanmerking voor dyscalculieonderzoek bij hardnekkige rekenproblemen. Dat betekent:
- dat de leerling in vergelijking met leeftijdgenoten op drie achtereenvolgende meetmomenten zeer zwakke scores heeft behaald bij de niet-methode gebonden rekentoetsen (behorend tot de 10% zwakst presterende leerlingen);
- dat er op school een handelingsgericht rekenonderzoek heeft plaatsgevonden;
- dat het kind op basis van de resultaten van dit rekenonderzoek minimaal twintig weken intensieve en planmatige ondersteuning heeft gekregen op zorgniveau 3 (protocol ERWD).
Als het kind na deze intensieve begeleiding weinig of geen vooruitgang heeft geboekt, kun je bij ons een dyscalculieonderzoek aanvragen.
Wie kan het kind aanmelden?
School en ouders kunnen een leerling aanmelden voor onderzoek. Als uit het dossier blijkt dat het kind voldoet aan de criteria om in aanmerking te komen voor dyscalculieonderzoek maken we een afspraak. Neem contact op om een kind aan te melden.
Hoe stellen we de diagnose?
Dyscalculieonderzoek bestaat uit drie vormen van diagnostisch onderzoek:
- onderkennende diagnose. We onderzoeken:
a. of het kind een significante achterstand heeft in vergelijking met leeftijdgenoten (criterium van ernst);
b. of het kind een significante achterstand heeft ten opzichte van wat je op basis van het cognitief niveau van de leerling zou mogen verwachten (criterium van achterstand);
c. of er sprake is van hardnekkige rekenproblemen (criterium van didactische resistentie); - verklarende diagnose. We onderzoeken wat de oorzaak is van de geconstateerde rekenproblemen;
- indicerende diagnose. We onderzoeken welke belemmeringen het kind ondervindt en/of welke compensatiemogelijkheden er voor het kind zijn.
Opbrengst
Na het onderzoek is duidelijk of er sprake is van dyscalculie. Als dat zo is, stellen we een dyscalculieverklaring op. Hierin staan compenserende en dispenserende maatregelen beschreven zoals hulpmiddelen en voorzieningen. We doen ook aanbevelingen voor het rekenaanbod en de gewenste ondersteuning.
Voor wie
Schoolteam PO, ouders/verzorgers en leerlingen/kinderen met een vermoeden van dyscalculie, samenwerkingsverbanden
Wil je weten of jouw leerling in aanmerking komt voor dyscalculieonderzoek? Of wil je een kind aanmelden voor onderzoek? Neem dan contact met ons op.