Dyslexiebehandeling

Dyslexiebehandeling

Met dyslexiebehandelingen leert je kind beter lezen en spellen

Blijkt uit dyslexieonderzoek dat je kind dyslexie heeft? Bij Onderwijsversterkers kun je terecht voor vergoede dyslexiebehandelingen en voor lees- en spellingsbegeleiding. Samen met jou en de school helpen we je kind om zo goed mogelijk te leren lezen en spellen.

Lees hier de informatie voor basisscholen over onze vergoede dyslexiezorg.

Lianne van der Zwet
Orthopedagoog & Specialist dyslexie, spelling & lezen

Hoe ziet een dyslexiebehandeling eruit?

Een van onze psychologen of orthopedagogen behandelt je kind wekelijks. De dyslexiebehandeling vindt plaats op een vast tijdstip en op een vaste plaats. Een behandeling duurt 45 minuten. Je kind krijgt opdrachten mee naar huis om zelf te maken, samen met ouders/verzorgers. Je kind krijgt ook opdrachten mee om op school te maken. We bespreken op vaste momenten de ontwikkeling van je kind. Zo nodig passen we tussentijds het behandelplan aan. Een behandeltraject duurt meestal een jaar tot anderhalf jaar.

Tijdens de behandeling werken we met je kind aan:

  • lezen en spellen;
  • zelfvertrouwen en het leren omgaan met dyslexie;
  • leesmotivatie en leesplezier.

  Samenwerking met ouders/verzorgers en school

  Als Onderwijsversterkers werken we nauw samen met ouders/verzorgers, leraren en intern begeleiders. Samen met school bekijken we hoe de normale lesstof van het kind kunnen afstemmen op de dyslexiebehandeling. Ook overleggen we over specifieke problemen van je kind.

  Kosten dyslexiebehandeling

  De school van je kind moet een aanvraag indienen bij de gemeente om het onderzoek en de behandeling van dyslexie vergoed te krijgen. Deze aanvraag moet voldoen aan het Protocol Dyslexie Diagnostiek & Behandeling 3.0. De school gaat na of je kind aan de criteria voldoet. Als de gemeente de aanvraag goedkeurt, krijg je het onderzoek naar dyslexie vergoed. Blijkt uit het onderzoek dat je kind ernstige dyslexie heeft, dan vergoedt de gemeente ook de behandeling. Je kind komt op de basisschool maximaal één keer in aanmerking voor vergoede dyslexiezorg.

  Wij bieden dyslexiezorg in de volgende gemeenten:

  Je meldt je kind direct bij ons aan als jouw kind woont in de gemeente:

  Alkmaar
  Bergen
  Beverwijk
  Castricum
  Den Helder 
  Dijk en Waard
  Drechterland
  Enkhuizen
  Heemskerk
  Heiloo
  Hoorn
  Koggenland
  Medemblik
  Opmeer
  Schagen
  Stede Broec
  Texel
  Uitgeest
  Velsen
  Zaanstad

  Je meldt je kind aan bij Samenwerkingsverband (SWV) Waterland als jouw kind woont in de gemeente:

  Beemster
  Edam-Volendam
  Landsmeer
  Oostzaan
  Purmerend
  Waterland
  Wormerland

  Dyslexiebehandeling voor je kind? We helpen je graag!

  De wachttijden verschillen per regio die wij bedienen. Deze zijn onder meer afhankelijk van hoe snel ouders/verzorgers en school de benodigde informatie aanleveren. In de app van de Beschikbaarheidswijzer vind je meer informatie over de wachttijden per regio.