Leerpotentie aanpak verdiepen

Leerpotentie aanpak verdiepen

Meer- en hoogbegaafde kinderen hebben veel in hun mars. Wil je kinderen ondersteunen om hun denkvermogen en talenten optimaal te benutten? Wil je ze zo begeleiden dat ze groeien en zich kunnen blijven ontwikkelen? Dan is de training Leerpotentie aanpak verdiepen van Onderwijsversterkers iets voor jou.

Marije van der Maat
NVO Orthopedagoog-Generalist & Specialist (hoog)begaafdheid

Inhoud & opzet

Met deze training ga je de diepte in op de thema’s ‘mindset’ en ‘executieve functies en vaardigheden’. Mindset is de manier waarop het meer- en hoogbegaafde kind aankijkt tegen de eigen intelligentie, kwaliteiten en vaardigheden en tegen die van anderen. De mindset van het kind kan zijn of haar ontwikkeling stimuleren (ik kan en wil groeien) of in de weg staan (mensen vinden mij raar, ik kan dit niet). Executieve functies zijn functies in het brein die het gedrag en het leren sturen. Denk aan het vermogen van kinderen om te organiseren, te concentreren of om gevoelens en gedrag te beheersen. Het ene kind is bijvoorbeeld beter in organiseren en plannen dan het andere kind. Tijdens de training leer je hoe je hier met jouw onderwijs en begeleiding op kunt inspelen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • onderwijs aanpassen voor meer- en hoogbegaafde kinderen in de klas;
  • taxonomie van Bloom;
  • onderzoekend leren;
  • denksleutels;
  • versnellen;
  • signaleren van meer- en hoogbegaafde kinderen die onderpresteren;
  • beleid maken voor onderwijs aan meer- en hoogbegaafde kinderen;
  • theorie ‘mindset’;
  • executieve vaardigheden en functies.

Deze training is een vervolg op Leerpotentie herkennen en begeleiden. De training vereist basiskennis op het gebied van meer- en hoogbegaafdheid en executieve functies en vaardigheden.

Wil je dit aanbod liever afnemen als masterclass of als begeleiding op maat? Dat kan. Neem contact op om jullie wensen te bespreken.

Opbrengst

Je leert alles over de relatie tussen mindset en executieve functies en vaardigheden bij het meer- en hoogbegaafde kind. Je leert hoogbegaafde kinderen op maat te begeleiden en je krijgt handvatten om het geleerde toe te passen in de praktijk.

Voor wie

(Hoog)begaafdheidscoördinatoren, intern begeleiders, leraren

Studiebelasting

Totaal: 13 uur
Aantal bijeenkomsten: 3
Duur per bijeenkomst: 2,5 uur

Aanmelden

De aanmelding voor schooljaar 2024-2025 is gestart. Bij minimaal zes deelnemers kan deze training doorgang vinden. Meld je hier aan. Data en locatie in overleg.