Werken met Leefstijl

Werken met Leefstijl

Wil je met je team, leerlingen en ouders/verzorgers systematisch werken aan een sociaal veilige middelbare school? Kies dan voor Leefstijl. Het programma is gericht op het aanleren en stimuleren van sociaal gedrag en positieve betrokkenheid op school en thuis. Er is veel aandacht voor mediawijsheid. Met Leefstijl besteedt je als school ruimschoots aandacht aan actief burgerschap en sociale integratie. Ook de begrippen diversiteit, democratie en tolerantie komen aan bod. Voor de invoering van Leefstijl kun je bij Onderwijsversterkers terecht.

Ellis Swagerman
Senior onderwijsversterker & Specialist jonge kind

Inhoud & opzet

Het doel van Leefstijl is om leerlingen uiteindelijk zo goed mogelijk in de maatschappij te laten functioneren. Het programma ondersteunt de ontwikkeling van kinderen en jongeren tot vrije persoonlijkheden met een gezond en realistisch zelfbeeld en het vermogen om eigen emoties en die van anderen te (h)erkennen.

Leefstijl is een doorlopend sociaal vaardigheidsprogramma

Leerlingen verbeteren hun sociale vaardigheden via thematische lessen. Er wordt gebruik gemaakt van onder andere activerende opdrachten, kringgesprekken, individuele opdrachten en huiswerkopdrachten. Ook worden er ouderbijeenkomsten georganiseerd.

Leefstijl is gebaseerd op de vijf kerncompetenties van SEL: besef van zichzelf, zelfmanagement, besef van de ander, relaties hanteren en keuzes maken. Iedere kerncompetentie omvat een ruime set aan vaardigheden die in de lessen in offline en online situaties geoefend worden.

Invoering

Een van onze gecertificeerde specialisten begeleidt de invoering van Leefstijl in een training van vijf dagdelen. Je leert met je team het materiaal kennen en toepassen in de lessen en je oefent de interactieve werkvormen.

We gaan aan het werk met:

  • de theorie van Leefstijl;
  • het oefenen van de werkvormen;
  • het voorbereiden van de lessen;
  • het ontwikkelen van een implementatieplan voor je school;
  • het uitwisselen van ervaringen.

Opbrengst

Je stimuleert kinderen en jongeren om zich te ontwikkelen tot sociaal vaardige, betrokken en zelfstandige volwassenen. Leerlingen leren doordachte beslissingen te nemen, te luisteren, hun gevoelens te uiten en te leren van eventuele fouten.

Voor wie

Schoolteam VO, VSO of PRO