Inhoud & opzet
Het doel van Vreedzaam is om een omgeving te creëren waarin iedereen zich gehoord, verantwoordelijk en betrokken voelt. De school wordt gezien als oefenplaats voor democratie en actieve participatie. Sociale verbondenheid staat centraal.
De kern van Vreedzaam is een lessenserie
Alle groepen krijgen vrijwel wekelijks lessen verdeeld over zes blokken:
- groepsvorming: we horen bij elkaar;
- conflicthantering: we lossen conflicten zelf op;
- communicatie: we hebben oor voor elkaar;
- gevoelens: we hebben hart voor elkaar;
- verantwoordelijkheid: we dragen allemaal een steentje bij;
- diversiteit: we zijn allemaal anders.
Daarbij worden de school en de klas ingericht als een democratische oefenplaats waarin leerlingen een stem en de gelegenheid krijgen om burgerschapscompetenties te oefenen in een betekenisvolle context. Zoals door een leerling raad op te richten, groepsvergaderingen te voeren en commissies in te stellen.
Invoering in een tweejarig traject
Een van onze gecertificeerde specialisten begeleidt de invoering van Vreedzaam in een tweejarig traject. Het traject bestaat uit een training van vijf dagdelen in het eerste jaar en drie in het tweede jaar. Daarnaast organiseren we stuurgroepbijeenkomsten, mediatortrainingen, klassenbezoeken en ouderavonden.
Tijdens het eerste jaar van invoering staat kennisnemen van het programma centraal, in het tweede jaar gaat het vooral om het implementeren van school specifieke aanpakken. Tijdens de teambijeenkomsten:
- maak je kennis met de uitgangspunten van het programma;
- staat gezamenlijke visieontwikkeling centraal;
- vindt zelfreflectie plaats (bijvoorbeeld: hoe gaan wij als team met conflicten om?);
- werken we toe naar schoolbrede afspraken over het toepassen van de principes in het dagelijkse handelen.
Opbrengst
Je werkt samen met collega’s, leerlingen en ouders/verzorgers aan een positieve, open en constructieve oefenplaats voor democratie. Je creëert een veilige plek waar leerlingen leren hoe ze conflicten en schuring kunnen oplossen. Je levert een bijdrage aan een zelfredzame, tolerante en inclusieve toekomstige generatie.
Voor wie
Schoolteam PO