Wat houdt de opleiding middenmanagement precies in?
Ellen: “De training is een combinatie van theorie, vaardigheden opdoen en het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap. Je krijg actuele informatie over beleid vormen, over procedures, manieren van vergaderen, leiderschap. Er zijn fysieke bijeenkomsten en praktijkopdrachten, zodat je gelijk met de inhoud aan de slag kunt op je eigen school. We reflecteren samen op jouw ervaringen en daar geef ik dan weer feedback op. Zo is het cirkeltje rond en dat maakt de opleiding tot een mooi leerproces.”
In hoeverre verschilt deze opleiding van een e-learning?
“Bij een e-learning ligt het accent vaak op informatie geven. Bij onze opleiding is er ook veel aandacht voor de praktijk, reflectie en je ontwikkeling als manager. Je komt fysiek samen met een groep mensen. Je gaat met elkaar in gesprek over je werk en waar je tegenaan loopt. Er is ruimte voor intervisie of voor verdieping op een bepaald onderwerp. Ik vraag altijd: mis je nog wat in het programma, dan besteden we daar aandacht aan.”
Kun je een voorbeeld noemen van een praktijkopdracht?
“Er is bijvoorbeeld een coachingsopdracht. Je leert tijdens een bijeenkomst hoe je iemand op een bepaalde manier kunt coachen en met die kennis coach je een collega op school. De volgende bijeenkomst bespreken we dan ieders ervaringen: wat ging goed? Wat vond je lastig? Hoe kun je dingen beter of anders aanpakken?”
Waar zijn cursisten enthousiast over?
“Cursisten vinden het van elkaar leren enorm leuk en verrijkend. Je zit als middenmanager toch tussen twee krachtvelden in en dat leidt soms tot frictie of loyaliteitsproblemen. Het is fijn om ervaringen uit te wisselen met mensen die dezelfde rol hebben. Die interactie is de kracht van Middenmanagement I en II. En je krijgt een kijkje in de keuken bij andere besturen waar soms andere afspraken en regelingen zijn.”
Wat is het verschil tussen Middenmanagement I en II?
“Middenmanagement 2 is wat meer gericht op beleid, cultuur en leiderschap. In beide cursussen gaan we in op verschillende aspecten van communicatie. Er zijn veel dwarsverbanden tussen beide opleidingen. Je kunt ze afzonderlijk volgen of in een andere volgorde, geen probleem. Niet iedereen heeft dezelfde kennis en ervaring. Sommige cursisten zijn al jaren bouwcoördinator zonder dat ze enige scholing hebben gehad en er zijn ook mensen die het net zijn gaan doen of die al in een andere setting cursussen hebben gevolg. Dus het is goed om op onze website te kijken welke onderwerpen aan bod komen bij Middenmanagement I en II zodat je kunt kiezen wat het beste bij je past.”
Hoeveel bijeenkomsten zijn er? En hoeveel tijd kosten de praktijkopdrachten?
“Beide opleidingen bestaan uit zes bijeenkomsten. Middenmanagement 1 start aan het begin van het schooljaar. In februari start Middenmanagement 2. De bijeenkomsten zijn op woensdagmiddag en duren drie uur. De praktijkopdrachten zijn afgestemd op de inhoud van het werk. Bijvoorbeeld een vergadering leiden en daarop reflecteren. Dus je hoeft in die zin niet veel extra’s te doen. De exacte studiebelasting vind je op onze website.”
Waarom deze opleiding doen?
“Omdat hij leuk, leerzaam, veelzijdig en praktijkgericht is. Dat krijg ik terug van mijn cursisten en die kunnen het weten.”
Ben of word jij middenmanager in het onderwijs?
En wil je je kennis en vaardigheden versterken en verdiepen? Dan is de scholing Middenmanagement I en II iets voor jou. Zoek de gewenste opleiding op de pagina Inschrijven en meld je direct aan. Of neem contact op met Ellen de Schiffart voor meer informatie.