Hoe ontstaan stressklachten en een burn-out?
School, een baantje, vrienden, hobby’s, sport, social media, de druk om te presteren en mee te doen is groot. Stress ontstaat als de boog constant gespannen staat en iemand zichzelf geen rust of ontspanning gunt. Dit leidt tot lichamelijke en geestelijke klachten die kunnen leiden tot een burn-out. Iemand voelt zich dan letterlijk uitgeput en is de grip op zijn of haar leven kwijt.
Klachten die kunnen wijzen op stress of een burn-out
- Vaak buik- of hoofdpijn, misselijkheid/overgeven, verkouden, vermoeid, onrustig, hartkloppingen, slaapproblemen;
- concentratie- en geheugenproblemen, moeite om taken tegelijk te doen, slechte schoolprestaties;
- snel overprikkeld raken of huilen, gevoelens van machteloosheid, onzeker, laag zelfvertrouwen/zelfbeeld, somber/depressief, (faal-)angst of andere angsten, boosheid;
- kritisch of bazig zijn, opstandig, snel geïrriteerd raken, altijd in discussie gaan, slecht eten, weinig ontspannen, nooit tijd hebben.
Hoe ziet de begeleiding eruit
Onderwijsversterkers helpt je tiener om te gaan met stressvolle periodes. Je kind leert signalen van stress herkennen, grenzen aan te geven en gezonde keuzes te maken. Ook kunnen we je kind leren meer voor zichzelf op te komen en beter met conflicten om te gaan. Wat een kind precies nodig heeft om stress te verminderen, verschilt per kind. Onderwijsversterkers gaat daarom altijd voor maatwerk.