Inzicht in het rekengedrag van je leerlingen

Inzicht in het rekengedrag van je leerlingen

Je wilt dat de rekenontwikkeling van je leerlingen voorspoedig en volgens verwachting verloopt. Daarvoor is het belangrijk dat je het rekenonderwijs zoveel mogelijk afstemt op de individuele leerbehoeften van de kinderen (Van Groenestijn et al., 2011; Van Luit, 2010). Het rekengedrag van je leerlingen is een goede graadmeter om te bepalen hoe ver kinderen zijn en waar ze behoefte aan hebben. Onderwijsversterkers ondersteunt je bij het observeren, analyseren en in kaart brengen van het rekengedrag.

Maaike Jonker
Specialist basisvaardigheden

Inhoud & opzet

Aan de hand van foto’s en filmbeelden uit de (eigen) praktijk kijken we naar het rekengedrag van je leerlingen. Je leert waar te nemen (signaleren), te duiden wat je waarneemt (analyseren), te handelen (onderwijsaanbod afstemmen) en te evalueren. We gebruiken het drieslagmodel, het handelingsmodel en het hoofdfasenmodel om het rekengedrag te duiden en interventies te plegen.

Het kijken naar het rekengedrag van leerlingen is niet dwingend of oordelend. Het gaat erom dat je nieuwsgierig bent: wat zie ik en wat betekent dat? Door bewust te kijken naar het rekengedrag van kinderen en met hen in gesprek te gaan, kun je al vroeg inspelen op mogelijke hiaten in de leerstof.

Opbrengst

Je leert:

  • bewust te kijken naar wat er gebeurt;
  • een toelichting te schrijven waardoor je je bewust wordt van wat je ziet;
  • in gesprek te gaan met kinderen;
  • interpreteren op verschillende niveaus;
  • na te denken over de oorzaak van bepaald gedrag;
  • adequaat te handelen;
  • doelgerichter les te geven.

Je krijgt didactische handvatten voor het leren rekenen met de rekenmuur, het handelingsmodel, het drieslagmodel en het hoofdfasenmodel.

Voor wie

Leerkrachten groep 3 t/m 8, rekencoördinatoren, intern begeleiders/ zorgcoördinatoren/ kwaliteitscoördinatoren

Training, masterclass of begeleiding op maat

Je kunt kiezen voor een training, een masterclass of begeleiding op maat. Neem contact op dan maken we een afspraak om jullie wensen en de mogelijkheden te bespreken.