Wat zijn mogelijke signalen van dyslexie?

Wist je dat er al heel vroeg signalen van dyslexie zichtbaar kunnen zijn bij een leerling? Zo kan een leerling in de kleuterklas moeite hebben bij het onthouden van versjes en liedjes of is het erg lastig om de dagen van de week te benoemen.

Op wat latere leeftijd zien we vaak dat leerlingen moeite hebben om een zin correct te onthouden en na te zeggen of hebben ze weinig gevoel voor rijm. Daarnaast neemt de motivatie voor lezen en spellen vaak af. In groep 3 starten de meeste leerlingen nog vol enthousiasme met het leren lezen en schrijven. Maar als dit na een jaar nog steeds niet lukt of erg moeizaam gaat, kan je je voorstellen dat de motivatie behoorlijk minder wordt. Om frustratie bij leerling, leraar en ouders/verzorgers de voorkomen, is juist die vroege signalering zo belangrijk.

Maar wat zijn nou die signalen waar je als intern begeleider en leraar op kan letten? Om dit overzichtelijker te maken hebben we een speciale inventarisatielijst dyslexie opgesteld.

Zeer zwakke score ondanks extra begeleiding? Aanmelden voor dyslexieonderzoek

Ben je gestart met de extra begeleiding op ondersteuningsniveau 3 bij kinderen van wie je vermoedt dat ze dyslexie hebben, maar is er ondanks deze hulp nog steeds sprake van een zeer zwakke score? Dan is het tijd om de leerling aan te melden voor onderzoek en het leerlingdossier in te vullen. We helpen je graag hoe je het leerlingdossier dyslexiezorg makkelijker en sneller invult met onze richtlijnen.

Heb je twijfels of vragen? Neem contact met ons op

Uiteraard is ieder kind uniek en zal niet iedere leerling met dyslexie dezelfde (vroege) signalen laten zien. Mocht je twijfels hebben na het invullen van de inventarisatielijst, dan is er altijd de mogelijkheid om contact met ons te zoeken. Ook voor ondersteuning bij het invullen van het leerlingdossier of informatie over dyslexie staan we graag voor je klaar.

Speciale blog voor ouders/verzorgers

Voor ouders/verzorgers die het vermoeden hebben dat hun kind dyslexie heeft, schreven wij de blog Je hebt het vermoeden dat je kind dyslexie heeft. Wat kun je doen?