Een dyslexieonderzoek bestaat uit:
-
- Een gesprek met de ouders/verzorgers;
- informatie opvragen bij de school van je kind;
- afnemen van het dyslexieonderzoek;
- uitslagen beoordelen en verslag maken;
- adviesgesprek met de ouders/verzorgers.
Gesprek met de ouders/verzorgers
Stap één is altijd een gesprek met de ouders/verzorgers. We bespreken hoe de ontwikkeling van je kind verloopt. Zijn er dingen die opvallen? Verder vragen we hoe het op school gaat.
Informatie opvragen bij school van je kind
We nemen contact op met de middelbare school van je kind. We vragen docenten waar je kind tegenaan loopt bij lezen en spelling en hoe zij aankijken tegen de ontwikkeling van je kind.
Afnemen van het dyslexieonderzoek
Een van onze psychologen of orthopedagogen neemt het onderzoek af bij je kind. De psycholoog/orthopedagoog beoordeelt de testuitslagen en maakt een verslag.
Adviesgesprek geeft duidelijkheid
De orthopedagoog/psycholoog bespreekt het verslag en de uitslagen van het onderzoek met je.
Wel of geen dyslexie
Als blijkt dat je kind dyslexie heeft (volgens de criteria van Stichting Dyslexie Nederland (SDN) 2016) krijgt je kind (eenmalig) een dyslexieverklaring. Als je kind geen dyslexie heeft, levert het onderzoek altijd aanknopingspunten en/of adviezen op. Deze helpen je kind verder in zijn of haar ontwikkeling. Het onderzoek en een eventuele behandeling van je kind worden helaas niet vergoed.
Intelligentieonderzoek
Soms hebben lees- of spellingsproblemen van je kind te maken met een breder leerprobleem. Als we denken dat dit het geval is, kun je een intelligentieonderzoek laten uitvoeren.