Hoe kies je een nieuwe lesmethode?

Hoe kies je een nieuwe lesmethode?

Een nieuwe lesmethode kies je niet zomaar. Er zijn veel vragen waar je een antwoord op wilt, zoals: welke methode past het beste bij onze visie op taal- of rekenonderwijs en de populatie van de school? En: welke lesmethode maakt ons onderwijs nog sterker? Onderwijsversterkers ondersteunt je in het vinden van antwoorden die je helpen een verantwoorde keuze te maken.

Maaike Jonker
Specialist basisvaardigheden

Inhoud & opzet

Voordat je een methode gaat kiezen, is het van belang dat jullie met elkaar helder hebben wat jullie verstaan onder goed taal- en rekenonderwijs. Wat is de visie van de school op taal- en rekenonderwijs? Hoe pakt deze uit in de praktijk? Is de visie nog actueel of zou je die op punten moeten aanscherpen? Vervolgens evalueren we samen de huidige methode: waar zijn jullie tevreden over, waar lopen jullie tegenaan, welke wensen zijn er? Aan de hand van de uitkomsten van onze gesprekken, maken we een lijst met criteria waar de nieuwe methode aan moet voldoen.

Na een presentatie over en het bekijken van verschillende methodes kiezen jullie voor twee of drie methodes. Deze methodes test je in de praktijk en evalueer je aan de hand van de criterialijst. Hierna maak je een definitieve keuze en een overstapdocument om de overstap van de oude naar de nieuwe lesmethode soepel te laten verlopen.

Opbrengst

De nieuwe methode die je kiest, past naadloos bij jullie doelen en populatie en versterkt je onderwijs.

Voor wie

Schoolteam PO

Wil je ondersteuning bij het kiezen van een nieuwe methode? Neem contact met ons op.

Ondersteuning bij invoering

Onderwijsversterkers kan jullie ook ondersteunen bij de implementatie van de nieuwe methode. Kijk bij Aan de slag met een nieuwe methode.